Подкрепяната от Техеран иракска въоръжена групировка Катаиб Хизбула обяви, че прекратява

...
Подкрепяната от Техеран иракска въоръжена групировка Катаиб Хизбула обяви, че прекратява
Коментари Харесай

Иракска групировка, убила трима американски войници, спира военните операции срещу силите на САЩ

Подкрепяната от Техеран иракска въоръжена формация " Катаиб Хизбула " разгласи, че приключва всички свои военни интервенции против американските войски в района, с цел да не основава " терзания " за иракското държавно управление, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпросното решение е било взето след убийството на трима американски бойци при офанзива с дрон наоколо до йорданско-сирийската граница. Според Пентагона става въпрос за нахлуване на " Катаиб Хизбула ", макар че към момента не е направена дефинитивна оценка.

Основана след воденото от Съединени американски щати настъпление в Ирак през 2003 година, групировката е една от елитните иракски въоръжени фракции, които са най-близо до Иран. Тя е най-мощната въоръжена секта в Ислямската опозиция в Ирак - група, сплотяваща твърдолинейни шиитски въоръжени формирования, които са направили над 150 набези против американски сили от октомври насам, когато избухна войната в Газа. Правителството на Ирак е подкрепяно от партии и милиции, близки до Иран, въпреки и не директно от твърдолинейните групировки, които обстрелват американските сили, настояват западни и иракски публични лица.

Багдад осъди нападенията, като в същото време съобщи, че районната ескалация ще продължи, до момента в който трае войната в Газа. 

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин даде обещание, че Вашингтон ще предприеме " всички нужни дейности " за отбрана на войските си след смъртоносното нахлуване. В същото време държавното управление на президента Джо Байдън акцентира, че не се стреми към война с Иран, напомня Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР